Van Gogh

Is het bed van Vincent van Gogh nu gevonden of niet? Voorbije najaar heeft de Londense Van Gogh-kenner kunsthistoricus Martin Bailey bekend gemaakt dat het iconische bed van de kunstenaar in 1945 in Boxmeer terecht is gekomen. In het dorp werd meteen ijverig gezocht naar sporen van het bed, in wellicht elke vergeten hoek  naar het bed zelf. Het bleek ijdele hoop een spoor ervan te vinden. 

Geen reden voor de vindingrijke Brabanders van het Maasdorp om “het bed” te vergeten. De jaarlijkse carnaval maakte het bed zichtbaar in de optocht, en in de Vastenavond zitting klonk een geheel nieuw lied met veel ironie over de speurders. 

De hotelier van het gerenommeerde hotel Riche in hartje Boxmeer besloot zelfs een kamer geheel in te richten als is het de kamer in het Gele Huis van het Franse Arles. Een kunstenaar kreeg opdracht om naar de voorbeelden van Vincent zelf een echt Boxmeers Van Gogh-bed te maken. Tevens is de hotelkamer als een precieze kopie van het schilderij ingericht: met dezelfde kleuren, zelfs de schilderijtjes en stoel en wasbak ontbreken niet. Ook de naastgelegen kamers krijgen een Van Gogh-accent zodat men daar zich een Gauguin kan wanen of Joseph en Marie Ginoux, de buren in het Franse stadje. Men hoeft dus niet als eenling te reserveren voor een overnachting of weekend. Hotel Riche biedt met zijn restaurant ook een sfeervol Van Gogh-arrangement aan voor mensen die samen wat te vieren hebben.

Bijzonder is dat het Boxmeerse aanbod de samenwerking opzoekt met de Van Gogh musea in Brabant en daarbuiten. Bezoekers kunnen de levensloop van de schilder volgen door de hele provincie Noord-Brabant. Van zijn geboortehuis en jonge jaren in West-Brabants Zundert, de Van Goghkerk in Etten, via zijn leerschool in Tilburg en zijn ‘becoming an artist’ jaren in Nuenen. Nu zijn kamer hier is ingericht komt ook Boxmeer erbij als memorie plaats van zijn zielenstrijd in het Arlese bed. Vanuit Boxmeer is het Kröller Müller op de Veluwe niet ver weg. Het Noord-Brabants Museum en Van Gogh Village Nuenen zijn binnen een uur te bereiken.

Reserveren